CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 25, 2011

~haRikU berSamaNya~






salam... hye kawan2 yang aku suka~

how's ur day guys???ceh,ter'speaking la pulak anak jawa ni~hehe~
anyway, moga2 semua sihat2 saje ok~aminnnn~


ok...tujuan saya menulis di dalam blog ini adalah untuk menyatakan beberapa perkara...hahaha~agak skema bukan...tolonglah~ =P baik....aku tukar...haha~


entry ini sebenarnya adalah entry yg telah dikarang di awal permulaan tahun 2011.... dek kerana laptop kesayangan hamba gering ketika itu, maka entry ini tersimpan rapi di dalam kotak draft... setelah sekian lama, sudah masanya untuk aku sebarkan di blog ini...hahaha~
cerita bermula di sini:

arini aku ingin bercerita tentang rutin harian bersama buah hati kesayanganku dikala "cik na" masih bergelar seorang penganggur (aku lah tu... =P)

tahun 2011 dah pun tiba.... sekejap saje masa berlalu kan....aqeef dhani pon dah semakin besar....da bujang da....teruja aku.... (tapi bujang untuk sekolah tadika je ok~) tahun ni "abg aqeef" da mula sekolah.... hai la...budak ni memang amat teruja dapat pergi sekolah.... tapi impak pergi sekolah dia pun boleh tahan...al-kisahnya, baru 2 hari bersekolah, demam terkejut pun mula la menyerang.... kesian dia.... tapi yang aku puji dan tabik spring kat abg aqeef, dia tetap nak sekolah walaupun dia demam suam2 kuku~huhuhu~cayalah abg... (tapi jangan awal2 je ye yang~)

aku ingin berkongsi gelagat dan keletah anak buahku yg handsome ni sepanjang hari2 bermulanya dia bergelar seorang kanak2 tadika~

~HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN~
pulang dari sekolah, bermula lah sesi soal jawab dari ku bagaikan polis pencen.... heehhehe~

cik na : abg aqeef, awk belajar apa kat school arini??? cepat cerita... cik na nk dengar...

abg aqeef : arini kan cik na, teacher ajar saya menari....

cik na : oooo.... ye ke... (menjawab dengan gaya teruja yang paling poyo sekali.... =P )
da tu awk menari x???

abg aqeef : takkkk....

cik na : laaaa, nape pulak????

abg aqeef : "SAYA MALU.................." (sambil tersengeh2 cam kerang busuk)

cik na : laaaaaaaaaaaaaaaa~ (tergelak2 eden)

pemalu sungguh anak buahku ni~ bagus... sifat pemalu yg tinggi~ tapi biar bertempat yang oiiii~
huhuhu~

(lesson pertama utk dia : sila jangan malu bila teacher ajar ok!!!! abis dia kena ceramah... hahaha)

~HARI KEDUA PERSEKOLAHAN~

hari kedua persekolahan, balik je dari sekolah, dengan excited nye dia cerita apa yg dia wat kat sekola....

cik na : abg aqeef belajar apa kat sekolah arini?? teacher ajar awk buat apa??? (pertanyaan
seorang yang excited mcm aku plak yg nk g sekolah...hahaha)

abg aqeef : cik na,teacher ajar saya colour.... (sambil dia menunjukkan sekeping piring kertas yg
bertepek sesuatu atasnya)

cik na : waaa.. pandainya abg warna.... apa benda ni???

abg aqeef : ntah...ala..apa cik na yg slalu ade kat blkg uma tu???saya xtau la nama dia...

cik na : ................................. (blurrrrrr.... puas aku belek2, tengok warna cam katak pon ade,
mcm kura2 pon ade.....arghhh...aku plak risau xdapat nk jawab soalan abg aqeef...)

abg aqeef : cik na... apa nama dia cik na??? saya lupa la teacher ckp tadi~

cik na :(aku pon dgn confident dan yakin nya menjawab) ooo... ni tortoise ekkk~

abg aqeef : haaa... betul la... tu la yg teacher ajar tadi... (sambil tersenyum riang dia)

cik na : haaa.... pandai tak cik na... (fuhhhh, nasib baik betul... kekekeke~ kalau x, bikin malu
saja...)

Lesson of the day: cik na....!!! sila bersedia dgn jawapan yang berhemah mulai dari sekarang!!! hahaha~ padan muka aku~

petang tu aku ke HBTAR, klang utk mengambil makcik ku yang baru settle bersalin.... so tugas2 kebiasaan seorang bergelar BAIZU.... setiap kali baby lahir dikalangan sedara mara yg duduk dekat, maka aku lah wakil menyambut baby utk dibawa pulang... hehe~ (gaya macam menyambut menantu la plak)

bila abg aqeef tau je aku nk pergi ke hospital, dia pun nak ikut juga~so, layan kan je... dengan dia2 sekali aku angkut bawa g hospital~huhuhu~
tak sampai pon setengah perjalanan ke hospital, dia da terlentuk atas riba... (maklumlah... penat sekolah... walhal minggu ni kena sekolah 2 jam je.... huhuhu~ aqeef ooo aqeef~)

balik je dari hospital,bermula la episod dia tiba2 demam... terkejut tengok baby agaknya... tak pun, kejutan budaya minggu pertama ke sekolah...hahaha~

~HARI KETIGA PERSEKOLAHAN~
arghhh... si kecik terlewat bangun untuk ke sekolah....jam da menunjukkan pukul 8.50. pagi... walhal sekolah bermula pukul 9.00.... hai la ayah... dia pon terlajak sama tido~ so, "cik na the warrior " ni gk la yang menyelamatkan keadaan... badan abg aqeef panas suam2... bila tanya kat dia, "awak nk school ke???".... sepantas kilat dia menjawab, "school la cik na"....
kesian dia... dalam pada tak sihat tu masih kuat semangat dia nk g sekolah... so utk tak menghampakan dia, maka cik na ni pon mulakan la rutin harian dgn memandikan dia dgn air suam... (gaya mcm kena masak air je kan... padahal tinggal pulas tombol heater je pon...haha)... settle mandikan dia, terus pakai kan baju dengan kemas dan rapi... rambut siap belah tepi... haha...skema anak waaa~
da wangi2, turun bawah, tak sempat pun dia nk sarapan... bagi minum air, then bagi makan ubat... ayah da hon2 je kat kete... so terpaksa la dia cepat2 g... kesian dia... huhuhu~ sedih je tgk dia g school... aku n mak aku touching kot tgk dia g sekolah sekarang... maklum lah, b4 ni, kat rumah, dia la raja potpet2~dia lah tukang karut... dia lah penceramah bebas... hahaha~ xpe2... abg da besar kan.... so abg kena school!!!!

balik je dari sekolah, tak sempat nak mulakan soal siasat, terus bawa dia pergi shah alam... maklumlah, cik na ni bz menghantar nenek buat kerja2 dia... abg aqeef pon teman jela cik na kat kereta sambil menunggu nenek settle kan urusan dia....

inilah rupanya abg aqeef dalam kereta...sepanjang masa tidur...tidur...dan tidur...
cik na yang kebosanan nak ajak dia posing,sikit pon dia xlayan....



ok...baik... sy surrender...awk tido lah~
 
so cik na posing sendiri ok!haha~

petang tiba di rumah, sesi soal jawab yang tergemdala tadi dimulakan tanpa lengah~

cik na : abg aqeef... awak belajar apa kat school arini???

abg aqeef : ........................................ (silent mode activated)

cik na : teacher ajar ape kat school arini abg aqeef????

abg aqeef : .......................................... (still xnk jawab)

cik na : kenapa awk xnk jawab ni??? awk degil ek kat school??? awk xdengar cakap
teacher ekkk??? baik cakap cepat!!!!(dengan nada garang....)

abg aqeef : ........................................... (still kental lagi xmau jawab.... maklum lah, dia mmg
camni... kalau datang angin kus2, jangan harap nak buka mulut)

cik na : (xboleh jadi ni.... dgn xsemena2 bawa dia pergi hall depan) .. dia da mula takut dan dah mula buat muka sememeh~almaklumlah, cik na dia ni garang sket...hehehe~)
cik na tanya ni, abg buat apa kat school arini??? nape cik na tanya tak nak jawab???????

dia da mula takut coz dia ingat cik na dia nak kurung dia kot... ceh, cam jahat sangat la plak aku kan if camtu~huhu~

abg aqeef : (dengan suara slow dan jawab sambil tunjuk muka takut) .... A B C~

cik na : tu je???? ( masih xpuas ati, walhal da jawab da budak tu)

abg aqeef : tu je....

cik na : teacher ajar tulis ke baca....????

abg aqeef : bacaaa.... (jawab dgn nada geram)

cik na : (eh dak ni, nk touching lak... kata aku dalam hati)
da tu yang abg takut sangat nak jawab bila cik na tanya nape??? ke abg kena marah
kat school???? ke kawan buli??? tak pon abg degil kat school???? (perghh...macam2
aku tanya)

abg aqeef : takkkkkkkkkkkkkkkkkkk~

cik na : betoll????

abg aqeef : betollllllllllllllllllllllllllllll~

cik na : da tu sebab pe tak nak cerita???? malas????

abg aqeef : ........................ (tapi angguk!)

cik na : .................................................................. (adehhh.....!!!! bertuah punya budak! rupanya malas nk layan aku n nenek dia tanya kat dia mcm2 soalan)hahahaha~

mcm2 hal~ terkena aku.... haaa, tu la pe'el baru dia sejak 2011 ni, kalau org tanya, da mula da malas nak jawab....huhuhu~ aqeef... aqeef~ tapi aku paham.... dia agak bad mood sket bila demam.... so, cik na maafkan utk hari ini~hahaha~

moral of story : sila tengok mood kanak2 sebelum bertanya.... hahaha~

~HARI KEEMPAT PERSEKOLAHAN~
pagi2 aku dah bersiap sedia bila alarm berbunyi.... maklum lah, dah kena warning dengan mak aku utk kejutkan si kecik pergi sekolah.... pagi ni hujan lebat lak tu...hai la...kalau tidur kan best~ (bisikku dalam hati)
aku pon menjengah si kecik yang masih tertonggeng tidur dalam kesejukan....

cik na : abg aqeef.... abg aqeef... bangun.... cepat... nak school x???

abg aqeef : hurrmmmm~ (merengek2)

cik na : eit... kan cik na kata jangan merengek2... awk kan da besar.... da2... jom mandi~ nanti
lambat pulak awak g school~

abg aqeef : cik na dokong la... (hai la budak manja.... layan kansambil mendokong dia ke
bilikku~)

bila nak buka baju dia, aku rase badan dia panas....
cik na : abg aqeef, badan awk panas lah.... awk nak school jugak ke??? xpayah la... nanti abis kawan2 awk berjangkit dgn awk... lagipun nanti takut awak meragam kat school~

abg aqeef : haaa... xpayah school la cik na... saya demam~

cik na : .............................. (tergamam seketika.... mana semangat berkobar2 budak ni
??erk???lantaklah)
ok...kita gtau ayah jom...

sampai di biliknye~

cik na : abg, aqeef demam lagi la... tak payah sekolahkan dia lah...

abg : ye ke??? (sambil membuat penelitian pada anak bujangya) hurmmm..ha'ah lah... abg xpayah school la... abg demam lagi...nanti ayah bgtau teacher yg awk demam...

abg aqeef : .............................. (angguk tanda setuju)

so, settle dengan keputusan xpayah sekolah.... sebelum aku blah, ade plak pesanan penaja...

abg aqeef : cik na... nk susu...

cik na : ish abg ni.... awk kan da besar... kan cik na da pesan, awk da school, mana boleh isap susu lagi... (kantoi sudah... hahaha... da macho2 tapi still pegang botol susu...adeh....)

dek kerana malas nak membebel pagi2 buta, aku pon turun utk buatkan susu si kecik~

cik na : nah.... (sambil menghulur botol pada si kecik)..... awk tido dulu, nanti dah bangun, awk mandi, da tu sarapan ok~

abg aqeef : ok... tapi tunggu hujan berhenti dulu la cik na~

motif x sekolah : engatkan demam jadi alasan xlarat nak sekolah, rupa2nya sebab hujan lebat kat luar watkan dia malas nak sekolah... adehh....da pandai cengkelat ekkk~ xpe2, selamat awk betol2 demam, kalau x, da kena siram air da... huhuhu~

bila jam menunjukkan pukul 11 pagi, si kecik mengetuk bilik cik na....

abg aqeef: cik na... teman saya sarapan jom...

cik na : amboiiiii~ bukan main awal lagi awak nak sarapan ekk~ (terus berlalu ke dapur menyediakan sarapan untuk tuan putera)

cik na : haa, puas awak tido??? xnak tido lagi ke???

abg aqeef : xnak la... kan da lama saya tido...

cik na : (adehhhh... poyo tol jwpn awk ekk) ok, pasni mandi, pastu kita g anta nenek g shah alam...

abg aqeef : ok!

setibanya di shah alam, aku menuju ke bangunan pejabat UMNO bersebelahan Hotel Bluewave utk drop- by mak kat situ... dek akibat malas nak join sekali, aku pon mengambil keputusan membawa aqeef pusing2 sekitar shah alam... walhal, xtau mana nak tuju~
tapi seperti biasa, bila si kecik di bawa, menjadi kemestian untuk membawanya ke tasik shah alam... biasa lah, kanak2.... apa lagi yg dorg suke, TAMAN PERMAINAN ~

selamat cuaca mendung petang tu, ditambah pulak demam dia yg dah kebah...mana xkebahnya, nk bermain punya pasal.... so, abg aqeef mendapat pelepasan untuk bersuka ria... kalau x, jgn harap... hehehe~ cik na pon tumpang sekaki~hehee~


mukadimah cik abg sorg ni~ main buaian.... yg kelakarnya, boleh ek dengki suruh cik na duduk jauh2 , xbg dekat dgn dia... rupa2nya dia takut cik na buai dia laju2.... hahaha~ mamat gayat~!!!!
  
hahaha~muka takot!!!!

bila si abg ni dah mula menunjukkan taring, maka setiap permainan diredahnya....cik na jadi photographer xberbayar utk si kecik ni... seronok sebenarnya melayan kerenah kanak2 ni... tapi bergantung pada setiap individu la kan... pada yang suka dengan keletah kanak2, waktu2 macam ni ibaratkan satu keriangan bagi diri...hehehe~sukeeeeeeeeeeeee~


pose cute dari abg aqeef...encem boy kesayangan cik na!!!!



captain jack sparrow kot ni????ngeh2~




settle bermain di taman, si kecil mula kepenatan... bila penat, perut pun mula la minta diisi kan.... so, aku pun membawa si kecil ke Mc'D seksyen 2.... seperti biasa, "HApPy MEaL" la dia order...bukan main lagi.... seronok ngedate dgn bf cilik ni... sekurang2 nya, hati senang dan gumbira... sementara cik na belum ade ehem2, cik na dating dgn awk dulu k...hahaha~

KEsiMpuLAnnya : kanak2 melihat dunia dengan cara berbeza... mereka mengintepretasi sesuatu perkara dengan pemikiran mereka sendiri... kita xperlu nk menyangkal atau menidakkan isi hati mereka, kerana kita juga pernah menjadi kanak2 seperti mereka... betapa uniknya insan bergelar "kanak2".... andai bisa diputar masa,mesti kita ingin kembali ke zaman itu kan... tapi apa kan daya, itu x mungkin terjadi... yg mampu kita lakukan, adalah menjiwai pemikiran si kecil, hargai kehendak dan  keinginan mereka, pasti kita dapat merasakan seperti kita berada di dunia mereka...hehehe~


ps/: "CIK NA SAYANG ANAK2 CIK NA : ABG AQEEF N ADIK IMI~"

4 comments:

zeranaim

Cik Angah pun sayang semuanya...♥
untung dpt makcik yg baik hati ni..ni cukup syarat dah ni..harap cepat skit..ameen..:)

bAizU

hehehehe~
wow....pantas dan tuntas....tq cik angah....tau da,cik angah pon ske kanak2 rebina kan2....
btw, time2 ni la kan nk melayan kerenah kanak2 ni....t da bz, susah da nk men taman....hahaha~
cukup syarat ekkk....but calon still xde...so, kena tggu masa la ye...hahaha~
thanks 4 the doa...aminnnnnn ~
(^ - ^,)v

sakura_sorimachi

salam..sweetnyer budak2 tu..teringat anak kat rumah...
pandai u bercerita..nice to read..

btw..i follow ur blog...follow mine ok ^_^

bAizU

tq pada cik sakura_sorimachi~
hehe~sy mmg ske bdk2...so, anak2 buah sy jadi peneman setia...
thanks again kerana sudi baca blog sy...sy hargai sgt2......
btw,dgn blog ni,kite dapat share cerita macam2 kan...it's fun...
i akan follow ur blog...pasni,blog walking to ur blog plak...
=)